„Arta subtila a nepasarii – Mark Manson” este recomandarea noastra care vine din categoria „Psihologie Practica” si este un must-read pentru cei care sunt in explorarea nisei de dezvoltare personala.
Mark Manson ne invata in acesta lucrare ca trebuie sa renuntam la a fi mereu pozitivi pentru a fi fericiti si mai degraba sa ne perfectionam in invingerea obstacolelor. Daca ne cunoastem si acceptam limitele, abia atunci suntem cu adevarat puternici si viata nu e mereu despre cum sa transformam lamaile in limonada, ci mai degraba sa invatam sa le toleram. Daca doriti sa achizitionati aceasta carte, o puteti face AICI!
Fragment din volumul „Arta subtila a nepasarii” de Mark Manson:
„Multi oameni sunt invatati sa-si reprime emotiile, din tot felul de motive: personale, sociale sau culturale – indeosebi emotiile negative. Din nefericire, sa nu acceptam emotiile negative inseamna sa nu acceptam o mare parte din mecanismul de feedback cu ajutorul caruia reusim sa rezolvam probleme. In consecinta, multi indivizi reprimati se lupta toata viata cu problemele lor. Incapabili sa-si rezolve problemele, ei nu pot fi nici fericiti. Durerea nu apare fara un scop, amintiti-va.
Dar exista si oameni care se identifica excesiv cu emotiile lor. Pentru acestia, orice este justificat prin faptul ca pur si simplu asa au simtit. „Of, ti-am spart parbrizul, dar eram foarte furios; nu m-am putut abtine.” Sau: „M-am lasat de scoala si m-am mutat in Alaska, pentru ca asa am simtit ca e bine”, Deciziile luate in baza intuitiei emotionale, fara ajutorul ratiunii, sunt aproape tot timpul gresite. Stiti cine isi ghideaza toata viata dupa emotii? Copiii de trei ani. Si cainii. Stiti ce mai fac copiii de trei ani si cainii? Caca pe covor.
Obsesia si suprainvestitia in emotii duc la esec dintr-un motiv foarte simplu – emotiile nu dureaza. Ce ne face fericiti azi n-o sa ne faca si maine, deoarece biologia noastra are intotdeauna nevoie de ceva mai mult. Obsesia fericirii duce inevitabil la o goana perpetua dupa „altceva” – alta casa, alta relatie, alt copil, alta marire de salariu. Si, in ciuda tuturor eforturilor, ajungem intr-un punct straniu de asemanator cu cel din care am plecat: neadaptati.
Psihologii numesc uneori acest concept „banda de alergari hedonista”: ideea conform careia muncim din greu, neincetat, sa ne schimbam viata, dar concret nu simtim vreo schimbare. Iata de ce problemele noastre sunt recurente si imposibil de evitat. Persoana cu care te casatoresti este persoana cu care te certi. Casa pe care ti-o cumperi este casa pe care o repari. Locul de munca la care visai este locul de munca ce te streseaza. Orice implica un sacrificiu – orice ne face sa ne simtim bine ne va face, inevitabil, sa ne simtim rau. Ce castigam e totuna cu ce pierdem. Ceea ce defineste experientele noastre pozitive va defini si experientele negative.
Asta e cam greu de digerat. Ne place sa credem ca ar exista o forma de fericire absoluta pe care o putem atinge. Ne place sa credem ca putem scapa de toate suferintele pentru totdeauna. Ne place sa credem ca ne-am putea simti mereu impliniti si multumiti de viata noastra.
Dar nu se poate.”
Daca doriti sa faceti parte dintr-o comunitate plina de carti, va asteptam si pe pagina noastra de Facebook: Carti pentru minte si suflet!